Εκτύπωση

Στη φιλόξενη αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου η καταληκτήρια συνεδρία με κεντρικό θέμα παρουσίασης: “Ε-hagiography”. Οι συνδιοργανωτές, αφενός η ΟΑΚ, αφετέρου η εταιρεία MEDIASUITE, ITYE ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών, παρουσίασαν ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα γνωριμίας και εικονικής μαθησιακά περιήγησης στην Κρητική Αγιογραφία. Η επιστημονική εκδήλωση η οποία είχε το χαρακτήρα υβριδικού συνεδρίου, έτυχε θερμής ανταπόκρισης από μέρους Μελών του Α.Σ., του λοιπού Διδακτικού Προσωπικού και των φοιτητών που την παρακολούθησαν.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αν. Καθηγητής Δρ. Εμμ. Δουνδουλάκη, Διευθυντής του ΠΙΣ και Προεδρεύων του Α.Σ, καλωσόρισε το Γενικό Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Άρχοντα της ΑΧΜΕ, τους λοιπούς συμμετέχοντες και ομιλητές, ενώ σημείωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:

« … Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, όπως και η Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, τελούν υπό την πνευματική προστασία της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης πρωτοτυπεί σε ιδέες, πρωτοπορεί σε δράσεις και εισφέρει σημαντικά στη συνάντηση της Εκκλησίας με τον κόσμο, στο άνοιγμα της Ορθοδοξίας σε Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό επίπεδο. Από την άλλη η Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, προσφέρει υψηλής στάθμης Θεολογικές και Μουσικές σπουδές, δίδει ικανά στελέχη στην Εκκλησία και την κοινωνία, συνδιαλέγεται με τους ετεροδόξους, καταθέτει αξιόπιστο επιστημονικό Θεολογικό λόγο, ενώ πολύτιμη είναι η προσφορά της στη διαφύλαξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, της Βυζαντινής Μουσικής, στην παράδοση της Κρήτης, με σημαντικές πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες και διακεκριμένες ηχογραφήσεις από μέρους του Διδακτικού προσωπικού της. Κάτω από το πνεύμα αυτό, η όποιας μορφής μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, κρίνεται σημαντική και πολλαπλώς ωφέλιμη για την Εκκλησία και τον τόπο μας…

Η σημερινή συνάντηση στους χώρους της ΠΑΕΑΚ, η παρουσίαση του έργου e-hagiography, «Ψηφιακό εργαστήριο Κρητικής Αγιογραφίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών και 3D εικονικής πραγματικότητας», έρχεται να συνδυάσει το χθες με το σήμερα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο και να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο για τη θέαση του υπερβατού, το πως η «εικονική πραγματικότητα» είναι δυνατόν να υπηρετήσει την τέχνη.

Η ανθρωποκεντρική τάση που διέπει την Κρητική Σχολή, η δωρικότητα σε επίπεδο τέχνης και η ασκητικότητα των μορφών, η χαρμολύπη της όλης σύνθεσης, η οποία κινείται σε μεταφυσικό χώρο και λειτουργικό χρόνο, αναμετράται με την πληθωρικότητα και –πολλές φορές- αμετροέπεια του σύγχρονου κόσμου. Οι κύριοι εκφραστές της Κρητικής Σχολής, Ανδρέας Παβίας, Θεοφάνης ο Κρης, Μιχαήλ Δαμασκηνός και Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, έχουν να μας πουν πολλά, μέσα από τα έργα τους….»

Ο Δρ. Κ. Ζορμπά, Γεν. Δντής της Ο.Α.Κ., αναφέρθηκε στην εισήγησή του στην ιστορικότητα της αγιογραφικής εικόνας ως συζυγία γνώσης στη κοινωνία της πληροφορίας. Οι επόμενες εισηγήσεις των εκπροσώπων της MEDIASUITE, του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών, αφορούσαν το πεδίο έρευνας, τη μεθοδολογική διαδρομή, τ' αποτελέσματα του ψηφιακού εγχειρήματος, όπου ο εκπαιδευόμενος καθοδηγείται και εκμαθαίνει στην αγιογραφία, μέσα από μια πλατφόρμα.

Οι εισηγήσεις των ειδικών ερευνητών προέτρεψαν τους ακροατές ν' αντιληφθούν την αξία της ψηφιακής γνωριμίας με την θέαση της εικόνας στο εργαστηριακό περιβάλλον, ως επιγνώση, όσων θεωρητικά διδάσκονται και πρακτικά γονιμοποιούνται κατά την σπουδή των φοιτητών της Ακαδημίας και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών στόχων συναφών μαθημάτων στο Π.Σ. της Π.Α.Ε.Α.Κ. Σημαντική παράμετρος με τα παραπάνω, είναι ότι το περιεχόμενο των ομιλιών, είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά, λειτούργησε ομαλά και εποικοδομητικά, εξαιτίας της επιμελημένης συνδρομής των τεχνικών μέσων κάλυψης της εκδήλωσης που διαθέτει η ΠΑΕΑΚ.

01

02

03

04