Τελευταία νέα

Διαθέσιμο και το video στο τέλος του άρθρου.

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης οι εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου που διοργάνωσε η Πατριαρχική Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου της Κύπρου με γενικό θέμα: «Εν όψει της Αγίας και Μεγάλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας», στις 15 και 16 Μαΐου. Στόχος του Συμποσίου ήταν να ενημερωθεί ο κλήρος και ο λαός για την αναγκαιότητα της συγκλήσεως της Μεγάλης Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην Κρήτη.

Το Επιστημονικό Συμπόσιο ξεκίνησε την Κυριακή 15 Μαΐου με την πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και η οποία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, επί τη 50η επετείω της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης, από τη Βενετία στο Ηράκλειο.

Αμέσως μετά άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου. Εγκάρδιο και πατρικό χαιρετισμό απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξήρε την ανάγκη της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και προέτρεψε όλους τους πιστούς να προσεύχονται για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Το Πατριαρχικό Μήνυμα ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Πατριαρχικής Ακαδημίας Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Σπύρου Μακριδάκη, καθώς και άλλων επισήμων πολιτικών, τοπικών, πολιτειακών και ακαδημαϊκών φορέων της Κρήτης.

img01xairarxiepimg02xairproedr

Ακολούθησαν οι τρείς πρώτες συνεδρίες, μία πρωινή και δύο απογευματινές. Κατά την πρωινή συνεδρία, στην οποία προήδρευε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ανακοινώθηκαν οι εισηγήσεις: α. του Καθηγητή κ. Γεωργίου Μαρτζέλου, ο οποίος εξήγησε λεπτομερώς την αναγκαιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των συγχρώνων προκλήσεων, β. του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, του οποίου η εισήγηση εξέτασε το ζήτημα της διασποράς και η οποία ανεγνώσθη υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, λόγω απουσίας του αγίου Προύσης εξ αιτίας της επισκέψεως του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και γ. του Θεοφιλ. Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος με εμπεριστατωμένο και θεολογικό τρόπο ασχολήθηκε με τη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το λοιπό χριστιανικό κόσμο.

img04eismartzimg05eisabyd

Στην πρώτη απογευματινή συνεδρία υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Θεοφιλ. Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, Καθηγητού της Πατριαρχικής Ακαδημίας και Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής της Εσθονίας, με θέμα το Αυτόνομο εκκλησιαστικό καθεστώς και τον τρόπο ανακηρύξεως αυτού, και του κ. Δημήτριου Νικολακάκη, Επίκουρου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος ανέλυσε το αυτοκέφαλο και το αυτόνομο στην πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

img06eisxristoypimg07eisnikolak

Στη δεύτερη απογευματινή συνεδρία προήδρευσε ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Μαρτζέλος ενώ ομίλησαν ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., σχετικά με τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων (consensus) στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, και ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. σχετικά με την νηστεία κατά τις Προσυνοδικές Συζητήσεις.

img08eisbasilimg09eisskal

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη Συνεδρία υπό την Προεδρία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, στην οποία ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους: α. ο κ. Στυλιανός Τσομπανίδης, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Οικουμενική Σύνοδο εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, β. ο π. Αυγουστίνος Μπαιρακτάρης, Επίκουρος Καθηγητής της Π.Α.Ε.Α.Κ. με θέμα το desiderata της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου μέσα από την προοπτική των Διαχριστιανικών Διαλόγων και γ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα τη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών με βάση τις Αποφάσεις των Πανορθοδόξων Διασκέψεων.

img10eistsompimg11eismpairimg12eismes

Κατά την πέμπτη και τελευταία συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ομίλησαν ο κ. Ιωάννης Λίλης, Λέκτορας της Π.Α.Ε.Α.Κ. με θέμα τις ομοιότητες και τις διαφορές των Οικουμενικών Συνόδων του Βυζαντίου και της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της σύγχρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, ο οποίος κατέθεσε σκέψεις εξ αφορμής της Αγίας και Μεγάλη Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τέλος ο κ. Χρήστος Τσιρώνης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με αντικείμενο το παγκόσμιο και το τοπικό, ο άνθρωπος και η οικουμένη. Ένα σημείωμα Κοινωνικής Θεωρίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύγχρονο κόσμο.

img13eislilimg14eisgontimg15eistsir

Μεταξύ των συνεδριών υπήρχε εικοσάλεπτη συζήτηση.

Μετά το τέλος όλων των ανακοινώσεων ο Καθηγητής Γεώργιος Μαρτζέλος κήρυξε την λήξη των εργασιών του Συμποσίου υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής του για την ενημέρωση του εκκλησιαστικού πληρώματος.

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου επίκαιρους αναστάσιμους ύμνους απέδωσε ο Χορός Ψαλτών “Οι Κρήτες Μαΐστορες”, υπό τη διεύθυνση του κ. Αντωνίου Πλαΐτη, Άρχοντα Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ενώ κατά τη λήξη του Συμποσίου η χορωδία της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Ανδρέα Γιακουμάκη.

img16xorpsalimg17xorwdpaeak

Το Συμπόσιο παρακολούθησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, καθώς και πλήθος κληρικών, μοναχών, λαϊκών και φοιτητών της Πατριαρχικής Ακαδημίας.

Δείτε παρακάτω μερικά ακόμα στιγμιότυπα.

Ευχαριστούμε τους διακεκριμένους Προεδρεύοντες, Εισηγητές και Συνέδρους που τίμησαν με την παρουσία τους το Επιστημονικό Συμπόσιο.

resizeIMG 9713

resizeIMG 9718

resizeIMG 9764

resizeIMG 9789

resizeIMG 9807

resizeIMG 9833

resizeIMG 9855

resizeIMG 9895

resizeIMG 9908

resizeIMG 9929

 

Το Επιστημονικό Συμπόσιο σε video

Δείτε την Πρόσκληση και το Πρόγραμμα του Επιστημονικού Συμποσίου εδώ.