Τελευταία νέα

Στην ενορία της Παναγίτσας Μασταμπά Ηρακλείου και στην αίθουσα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε στις 22/12/2022 η ετήσια χριστουγεννιάτικη εορτή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής (ΣΒΜ), του Επικοινωνιακού Επιμορφωτικού Ιδρύματος της ΙΑΚ. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος και Πρόεδρος του Ε.Μ.Ι., καθώς επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, βοηθός Αρχιεπισκόπου. Προηγήθηκε χαιρετισμός του Δντή της ΣΒΜ άρχοντα Μαΐστορα της ΜτΧ και Πρωτοψάλτη του ναού. κ. Αντώνιου Πλαΐτη, ο οποίος καλωσόρισε με θερμά λόγια τους προσελθόντες, επικεντρώνοντας το λόγο του στο σκοπό της εκδήλωσης.

 

Η ΠΑΕΑΚ είχε κι εδώ βαρύνοντα ρόλο παρουσίας και συμμετοχής. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Δουνδουλάκης Εμμανουήλ, αν. Καθηγητής Αγιολογίας - Υμνολογίας, δντής σπουδών του ΠΙΣ και Προεδρεύων της ΠΑΕΑΚ, ο οποίος με εύληπτο και δομικά υποδειγματικό τρόπο, συνέζευξε την αξία και τη διαχρονικότητα της λαϊκής παράδοσης των καλάντων με την υψηλή ποιητική τέχνη της υμνογραφίας των αγίων ημερών, εδραιώνοντας τις σκέψεις του με απτά παραδείγματα.

01

 

Η χορωδία των σπουδαστών, με την οργανική συμμετοχή των Γρηγόρη και Θάνου, υιών του κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, άρχοντα υμνωδού της Μ τ Χ, διδάσκοντα στην ΣΒΜ και στην Ακαδημία, εκτέλεσε, υπό τη δνση του, αντιπροσωπευτικά κάλαντα από τα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, προκαλώντας συγκίνηση στο ακροατήριο.

03

 

04

Επιλογικά, ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της Δ.Ε. της ΣΒΜ αν. Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Μιχ. Στρουμπάκης, ο οποίος με συντομία και σαφήνεια ανέλυσε την τα οφέλη από τη συστηματική σπουδή της παραδοσιακής κα βυζαντινής μουσικής, όπως άλλωστε καταδείχθηκε από τις χορωδιακές εκτελέσεις.

02

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, με αυθόρμητο και θεολογικά στεγασμένο λόγο εξήρε την αποστολή και τα αποτελέσματα που απορρέουν από την σπουδή της ΒΜ, επεκτείνοντας παράλληλα τις σκέψεις του στους συμβολισμούς των ημερών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί ιερείς και πλήθος ενοριτών.

 

Να αξιωθούμε και σε άλλες εκδηλώσεις, σύννομες με την διάθεση προσφοράς και εξωστρέφειας της Ακαδημίας.

05